מחשבי ה-ThinkPad, תמיד היו מחשבים ניידים מצויינים לשוק העסקי, שלא דרשו כרטיסי מסך חזקים וזכרונות גבוהים, הדרישה תמיד הייתה מחשב עבודה שיהיה זמין בשביל איש העסקים כשהוא צריך אותו, גם כדי לכתוב איזה מסמך עסקי או לנהל את היומן שלו. על המחשב היה להיות קל משקל, נח להקלדה ושיהיה אמין לאורך שנים. כיום הדרישות קצת יותר גבוהות ממחשבים עסקיים ומגיע הצורך למחשבים עתירי גרפיקה עם מסכים טובים שיגיע עם יכולות של מחשבים לשוק הפרטי ואף יתעלה עליו. יצאתי לסקור את המחשב העסקי ה-ThinkPad X1 Carbon דור 9 החדש לשנת 2021, ולגלות האם לנובו הצליחו להוציא לשוק מחשב עצמתי שיכול לענות לדרישות החדשות והתוצאות לפניכם.
מה בקופסה:
- מחשב ThinkPad X1 Carbon
- ספק כח בהספק של 65W
- מתאם מסך USB TYPE-C ל-VGA
- ניירת ואחריות
מידע טכני על המחשב
המחשב בסקירה מגיע עם הנתונים הבאים:
מעבד – Intel I7 1185G7 מעבד בעל 4 ליבות ו-8 תהליכונים לוגיים מהירות בסיס 3.0Ghz ו-4.8Ghz בוסט לליבה בודדת, כל הליבות ביחד יכולות להגיע למהירות מקסימלית של 4.3Ghz. המעבד מגיע עם צריכת חשמל של 28W.
זכרון – 32GB DDR4X עם 8 ערוצים במהירות שעון של 4266Mhz מולחם על הלוח.
אחסון – SSD M.2 2280 של חברת סמסונג דגם PM9A1 בתקן Pcie-4X4 בנפח של 2TB.
כרטיס מסך – מובנה על המעבד Intel Iris Graphic's Xe.
כרטיס רשת אלחוטי ובלוטות' – Intel Wi-Fi 6 דגם AX201, בלוטות' 5.2.
כרטיס סים – תומך ננו סים ב-4G LTE ומגיע עם כרטיס Esim מובנה.
מסך – 14 אינטש עם רזולוציה FHD+ 1920X1200 ועם יחס גוף מסך של 16:10.
סוללה – לי פולימר 57W.
משקל – 1.13 ק"ג.
איך אני מחבר את הכונן הנייד למחשב? קצת על חיבוריות ועל המחשב
מחשבי ה-ThinkPad X1 Carbon, תמיד היו מחשבי הדגל של חברת לנובו לשוק העסקי. אני אישית מכיר את המחשב הזה עוד מהדור ה-3 שקיבלתי מהעבודה הקודמת שלי, הוא היה בגודל 15 אינטש. אני זוכר שכשקיבלתי אותו התרגשתי נורא היות והוא תמיד נחשב למחשב יקר מאוד ומסדרת הפרימיום של לנובו, כשנגעתי בו לראשונה פשוט נפעמתי מהמשקל שלו (משקל נוצה) ועוד בגודל כזה. והמקלדת איי המקלדת פשוט תענוג היה להקליד עליה. לדעתי המקלדת הכי טובה אי פעם במחשב נייד.
והיום כמה שנים מאוחר יותר שהציעו לי לסקור את הדור החדש של המחשב הזה, ממש התרגשתי רציתי לראות האם לנובו שמרו על המסורת עם המשקל הנמוך ועם הביצועים הגבוהים והכי סיקרן אותי האם המקלדת תרגיש אותו דבר.
המחשב כמו שאמרתי, הוא מחשב הדגל של חברת לנובו הוא דק מאוד בעובי של 14.9 מ"מ ושוקל קצת מעל 1 ק"ג ליתר דיוק 1.13 ק"ג. מתחת למכסה המנוע לנובו שידכו למחשב הנייד הזה מעבד מדור 11 של Intel ה-Tiger Lake U, דגם 1185G7 החזק יותר בסדרה.
וביחד עם 32GB זכרון ואחסון מהיר מסוג NVME, הוא מסוגל להריץ כל דבר שתרצו להריץ עליו החל מוידאו ב – 1080P ועד תוכנות עריכת גרפיקה כבדות. ובזכות כרטיס המסך המובנה אפילו לשחק איתו במשחקי AAA במהירות סבירה.
חיבוריות :
ה-ThinkPad X1 Carbon, מגיע עם שפע חיבורים : מצד ימין שלו – 2 חיבורי ThunderBolt 4.0 התומכים באספקת חשמל "PD" והעברת נתונים בקצב של 40Gbps, חיבור USB TYPE-A גרסה 3.2 דור 1, חיבור HDMI 2.0. מצד שמאל שלו – מנגנון נעילה קנגסינטון, USB TYPE-A גרסה 3.2 דור 1, כניסת כרטיס ננו סים, חיבור אוזניות\מיקרופון.
המסך והמצלמה
לנובו שידכו למחשב מסך מגע מט נגד השתקפויות באיכות FHD+ עם רזולוציה של 1920X1200 קצת מעל 1080P. הפאנל הוא פאנל IPS איכותי המכוייל לפי פלטת הצבעים 100% sRGB. בהירות המסך במחשב הנסקר עומדת על 400 ניטס כאשר ניתן להשיג אותו גם עם בהירות של 500 ניטס. יחס המסך לגוף עומד 16:10. המימדים האלה הופכים את המסך למרובע יותר ומאפשרים יותר שטח עבודה.
הצבעים במסך טובים ומכויילים היטב. בגזרת המסך אין מה לחדש יותר מדי, הצבעים יפים ומסך המגע עובד היטב. ניתן לקפל את המסך עד 180 מעלות ולא קיפול מלא של 360 מעלות.
המצלמה – לנובו שידכו למחשב מצלמת 720P עם כפתור כיסוי מכני לפרטיות. המצלמה שגרתית למדי וחבל שכך. יש מצלמות יותר איכותיות בניידים היום. למצלמה חיישן אינפרה אדום המאפשר עבודה עם Windows Hello ובכך לחסוך התעסקות עם ססמאות ועם חיישן טביעת האצבע. בנוסף פיצ'ר נוסף של החיישן לאפשר זיהוי קירבה למסך ולנעול אותה במידה ואין אף אחד ליד המחשב.
אני אישית ביטלתי אותה כי אני זז מהמחשב הרבה. אבל בהחלט פיצ'ר אבטחה חשוב בעבודה משרדית למי ששוכח לנעול את המחשב.
מבנה גוף המחשב, המקלדת ומשטח המגע
הגוף של המחשב עשוי מסגסוגת של סיבי פחם ומכאן השם "קרבון" ומגנזיום. השילוב של שניהם מקנה למחשב משקל קל במיוחד ושרידות לאורך זמן.
הציר של המסך ארוך מחזיק אותו כמעט לכל רוחב המחשב. בזכות הציר שלו המסך לא רועד כלל ומאוד יציב. פתחי האוורור ממוקמים קצת לפני הציר והוא קצת מתחמם לא משהו משמעותי.
בחלק התחתון נמצא שתי פתחים לרמקולים ופתח למאווררים.
המקלדת – גולת הכותרת של המחשב, המקלדת הולכת עם סדרת ה-ThinkPad מאז ש-IBM המציאו אותה לפני אי אילו שנים. המקלדת הכי נוחה והכי טובה לעבודה לדעתי במחשבים ניידים.
ההקלדה על המקלדת פשוט זורמת ויש מרווח מעולה לאצבעות והקי טרוול שלה מדהים, מרגישים כל לחיצה על המקשים. בנוסף המקלדת מגיעה עם סמן העכבר האדום באמצע התחתון של המקלדת סימן ההיכר של ה-ThinkPad מאז שהומצא.
את הסקירה כתבתי על המקלדת של המחשב הזה וזאת חוויה אחרת לגמרי האצבעות ממש מרחפות על המקלדת.
משטח המגע – לנובו הגדילו את השטח של משטח המגע מהדורות הקודמים והשדרוג פשוט מעולה. המשטח עשוי מזכוכית והוא המשטח היותר מדויק שפגשתי במחשב נייד.
העכבר זז מהר ומדוייק וניתן ללחוץ על המשטח גם בפינות קיצוניות ועדיין לקבל לחיצה. אחלה משטח מגע.
רמקולים –
במחשב קיימים 4 רמקולים, שניים קדמיים ושניים תחתונים. הרמקולים הקדמיים הם בהספק של 0.8W ומגיעים עם דולבי אטמוס והרמקולים התחתונים מגיעים בהספק של 2W כל אחד.
עצמת הסאונד מהמחשב היא מהגבוהים ששמעתי במחשב נייד, למעט מחשבי היוגה שמגיעים עם סאונד בר.
הצלילים נקיים ללא עיוותים בסאונד גבוה, הבאסים פה טיפה חלשים אבל קשה לקבל באסים מרמקולים של מחשב. סה"כ שומעים ברמקולים די טוב ואפילו נהניתי מהם.
ביצועים –
נתחיל את בדיקת הביצועים עם זמן עבודה של הסוללה וזמני טעינה:
הסוללה בעלת הספק של 57W, ולפי לנובו אמורה להספיק עד 16 שעות עבודה. בבהירות מסך ממוצעת, אני הצלחתי להוציא באזור ה-7 שעות עבודה ללא הטענה, כאשר הסוללה הייתה על 97 אחוז, ועל 50 אחוזי בהירות.
לנובו סיפקה עם המחשב מטען בהספק של 65W ועם יכולת הטענת המחשב מ-0 ל-80 אחוז תוך שעה אחת.
בבדיקת ביצועים כללית למחשב באמצעות PCMark Extended התקבלה תוצאה של 4767.
בבדיקת ביצועים למעבד באמצעות GeekBench 5 התקבלה תוצאה של 1350 לליבה אחת ותוצאה של 4031 לריבוי ליבות.
בבדיקת ביצועים למעבד באמצעות Cinebench R23 התקבלה תוצאה של 1169 לליבה אחת ותוצאה של 3347 לריבוי ליבות.
בבדיקת ביצועים לכרטיס הגרפי באמצעות 3DMark עם בדיקת TimeSpy התקבלה תוצאה של 1797.
בבדיקת ביצועים לכרטיס הגרפי באמצעות SuperPosition בהגדרות 1080P בינוניות התקבלה תוצאה של 3007.
בבדיקת ביצועים להרצת משחקים באמצעות 3DMark במשחק GTA V בהגדרות 1080P Ultra התקבלה תוצאה של 30+ פריימים לשניה.
בבדיקת ביצועים להרצת משחקים באמצעות 3DMark במשחק Fortnite בהגדרות 1080P Ultra התקבלה תוצאה של פחות מ-30 פריימים לשניה.
בבדיקת ביצועים לאחסון כונן ה-Nvme באמצעות ATTO התקבלה תוצאה של 6.2 גיגה בקריאה מהכונן ותוצאה של 4.25 גיגה בכתיבה אל הכונן .
בבדיקת ביצועים לאחסון כונן ה-Nvme באמצעות AS SSD התקבלה תוצאה של 4.918 גיגה בקריאה מהכונן ותוצאה של 1.79 גיגה בכתיבה אל הכונן .
בבדיקת ביצועים לאחסון כונן ה-Nvme באמצעות CrystalDisk Mark 8 התקבלה תוצאה של 5.789 גיגה בקריאה מהכונן ותוצאה של 3.762 גיגה בכתיבה אל הכונן .
זמינות ומחיר
את ה-ThinkPad X1 Carbon ניתן להשיג בחנויות המתמחות במחשוב העסקי ברחבי הארץ ונמכרות במחיר של החל מ-7750 ש"ח הדגם בסקירה נמכר במחיר של 12,399 ש"ח.
סיכום
ה-ThinkPad X1 Carbon הוא מחשב מצויין לאנשי עסקים, אבל גם הצרכן הפרטי יוכל להנות מהמחשב הזה, שבדור הנוכחי מספק ביצועים גבוהים במיוחד עם גוף חזק מאוד, קל כנוצה ועם מספיק חיבורים לכל הצרכים שלכם.
אני הופתעתי לטובה מהשיפורים שלנובו הכניסו למחשב במרוצת השנים והדור הנוכחי פשוט מעולה. ניסיתי לחפש בו פגמים ולמעט המצלמה שקצת מאכזבת באיכותה פשוט לא מצאתי בה חסרונות.