אם לא הספקנו להצטייד במחשב חדש הכולל מעבד אינטל בסימן המספר 13 המכונה גם RAPTOR LAKE (שם הלקוח מאיזה אגם בארה"ב בו שחו לכאורה ציפורי ענק טורפות), הרי אינטל השיקה בחודשים האחרונים גירסת ריענון לטורף בשם Intel raptor Lake Gen 14 Refresh. כל זאת רגע לפני השקת הדור הבא של מעבדי אינטל בדור 14, אותם אנחנו צפויים לפגוש ממש בקרוב.
בנתיים מהנדסי אינטל מביטים בסקרנות לעבר אגם נוסף לקראת השקתה של סדרת מעבדים חדשה בשם Meteor Lake בדור 14, השקה משמעותית שמסמנת שינוי טרמינולוגיה חשוב מצידה של אינטל עם השם המשמעותי Core Ultra. ואם זה לא מספיק לבלבל את כולם בשדה המעבדים, הרי אינטל כבר על הסדרה הבאה, הפעם דור 15 שיקרא באנגלית Arrow Lake, ואמור להיות היורש של כל סדרות 13-14, ולפי אינטל יושק לקראת סוף 2024.
בנתיים אנחנו עדין מתרעננים עם דור 14 ריפרש, ולוקחים אותו לסדרת מבדקים כדי להבין היכן הוא ממוקם בסקלת הביצועים בהשוואה לדור הקודם, הוא דור 13. לעיתים קרובות חברות טכנולוגיה נותנות שמות לטכנולוגיות וחומרה שמבלבלות את הציבור שאינו טכנולוגי. ראינו זאת אצל מיקרוסופט עם האקספלורר והאינטרנט אקספלורר לפני שנים, והפעם אינטל עם גרסת הריפרש. בתמונה כאן למטה ניתן לראות מצד שמאל את המעבד דור 14 ראפטור לייק בגירסת 14 ריפרש, כשהמילה ריפרש לא מוצגת. ומצד ימין ראפטור לייק בגרסת דור 13. אכן דרך קלה להתבלבל.
עם יציאתו לשוק המעבדים, זכה הריפרש לשלל קיטונות של ביקורות מצד סוקרים טכנולוגיים שרובם מככבים בסרטוני יוטיוב ומאמרים נילווים, כשאחת הביקורות אף העזה לציין שלדעתה הרפטור לייק 14 ריפרש היה צריך למעשה להיקרא רפטור לייק 13 עם איזה כוכבית או ואריאנט בשם. בכל מקרה, אינטל כחברה מסודרת עם מסורת ארוכת שנים וניסיון מצטבר ענק, שמרה לעצמה את המנדט להחליט על שם המעבד ולא פתחה את ההחלטה לתחרות ריאליטי באינטרנט. יש לציין באותה נשימה שמסורת השימוש במילה REFRESH לא החלה עם דור 14, אלה זכורה כבר מדורות קודמים משנים עברו. אם אמרנו מסורת, הרי המסורת נשמרת. יש לציין גם שהשקת המעבד שהוכרז ב-17 לאוקטובר 2023, נבלעה עם פרוץ אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת. בכל מקרה אלו הם מקצת הדגשים לסדרה החדשה:
- סדרת רפטור לייק 14 ריפרש כוללת עד ל- 24 ליבות, ו-32 נימים, ועד 6GHZ מהירות שעון
- הסידרה כוללת שיפורים בביצועי גיימינג
- המהרה OC בהנחיית AI
- שיפורים בקישוריות עם Wi-Fi 7, ו- THUNDERBOLT 4, 5
- הסידרה תואמת ללוחות אם עם ערכות שבבים של אינטל 600/700
- מעבד Intel i7-14700K כולל 25% יותר ליבות מהגירסא המקבילה בדור 13
מבנה המחשב שבסקירה - פירוט ותמונה
ולפני שנראה את תוצאות הבדיקות השונות שהמחשב הזה עבר, הנה הצצה קצרה למחשב עצמו ואיך הוא בנוי.
- לוח אם – MSI Pro B760-P
- מעבד – Intel i7-14700K Raptor Lake Refresh
- כרטיס מסך – Galax NVIDIA GeForce RTX 4060TI
- זיכרון – ADATA XPG DDR5-6400 16X2 TOTAL 32 Gigabyte
- ספק כח – Cougar GEX750 750 WATT
- קירור מים – Antec VORTEX 240 ARGB
- מארז פתוח לטכנאים – OBT – Open Benchtable Edition V2
סקירת בנצ'מארק
בסקירת בנצ'מארק זו ננסה לראות בעזרת כמה תוכנות את ההבדלים בין ראפטור לייק דור 14 ריפרש, לחברו ראפטור לייק דור 13. עם יציאת ראפטור לייק ריפרש דור 14 לשוק המעבדים, "התנפלו" עליו רוב סוקרי החומרה, בניסיון לראות איך הוא בהשוואה לדור 13 מבחינת ביצועים כפי שמשתקפים בתוכנות הבנצ'מארק השונות, ומשחקי מחשב בהם FPS (מהירות פריימים לשנייה) הם הכוכב האמיתי.
ונתחיל עם CPUZ הוותיקה שנותנת תמונה טכנולוגית מה במחשב מבחינת לוח אם, מעבד כרטיס מסך זיכרון ועוד.
כאמור, במסגרת הסקירה, ניסיתי להשוות בין ראפטור לייק דור 13 לראפטור לייק דור 14 ריפרש, כך שבהמשך הסקירה נוכל לראות בדיקות עם אותה תוכנה, ורק המעבד התחלף. כאן למטה CPUZ בצורת סרטון עם מעבד Intel Core i7-13700K:
בחודשים האחרונים לקראת 2024 יצאה CINEBENCH הוותיקה שמככבת בכל סקירת מחשבים בגרסת 2024 שכוללת חידוש מפתיע – בדיקת ביצועי הכרטיס הגרפי, מה שהיה חסר בגרסאות קודמות כמובן. בסקירה זו נראה את גרסת 2024 וכן את תוצאות גרסת CBR23. עולם בדיקות ביצועים – BENCHMARKS הוא עולם של מספרים והשוואות, מסתבר שבמעבר לגרסת 2024, CINEBENCH שינתה את כל סקלת התוצאות, גם כנראה מכיוון שהוסיפה בדיקת GPU, כך שלא ניתן להשוות נתונים בין שתי הגירסאות.
הבדיקה הבאה בוצעה עם CINEBENCH גרסת R23 שרבים מתייחסים אליה כאל אורים ותומים של בדיקות מעבדים, מכיוון שבין היתר אינה מערבת את כרטיס המסך. הנה התוצאות:
מעניין לראות שבבדיקת המולטי קור, מעבד הריפרש 14 נמצא גבוה בטבלה, כאן בתמונה משמאל, כשמעבד ה-AMD האימתני נמצא הכי גבוה בטבלה, והמעבד שלנו בבדיקה נמצא במקום רביעי, מסומן בקו כתום. בבדיקת הסינגל קור הוא כבר ממוקם במקום ראשון על פי הבדיקה הזו – בתמונה באמצע.
לאחר החלפת המעבדים, נכנס למקומו Intel Core i7-13700K ונבדק עם מספר רב של תוכנות בנצ'מארק. הראשונות היו Cinebench בשתי גירסאות, R23, והחדשה יותר CBR 2024. גירסת R23 נתנה לנו במולטי 22779 נקודות, ו- 2028 נקודות בסינגל. גירסת R2024 הציגה לנו 1332 נקודות במולטי, ו-122 נקודות לסינגל. ה- GPU שלא היה בגירסת R23 הציג 12153 נקודות. מעניין לראות שבמצב מולטי, דור 13 קיבל ניקוד גבוה קצת יותר במצב מולטי, וניקוד קטן במקצת מדור 14.
בשנים האחרונות רוב פעולות המיחשוב שלנו מבוצעות למעשה בדפדפן (באנגלית – BROWSER). כיום קיימת כבר כמות יפה של דפדפנים שרוב הציבור משתמש בהם כמו כרום (CHROME) של גוגל, אדג' של מיקרוסופט, גם הוא מבוסס כרום, פיירפוקס, ועוד. לכן פותחו מספר כלים לאבחון פעולת מהירות הדפדפן. המחשב והמעבדים שבסקירה נבחנו עם כמה מתוכנות אלו. בבדיקה עם האתר Speedometer 2.1 דור 14 קיבל 388 נקודות, ודור 13 הקודם, קיבל 404 נקודות. הבדיקה השנייה לביצועי דפדפנים בוצעה עם basemark.com, דור 14 קיבל 1942 נקודות, ודור 13 קיבל בבדיקה 1955 נקודות. סה"כ תוצאות די קרובות, עם ייתרון מה לדור 13.
ומבנצ'מארק סינטטי למשהו יותר קליל ומקסים. תוכנת הבדיקות CATZILLA מציגה שני "חתולים" ענקיים רושפי אש שהורסים הכל מסביבם, ונלחמים אחד בשני ומתגלים לקראת סוף הבדיקה (כאן ספויילר) כשני חתולים חמודים ולא מזיקים. התוכנה מציגה גרפיקה מקסימה שבודקת את המחשב ומציגה בסוף תוצאות גם לכרטיס הגרפי וגם למעבד, ובגרסתה המלאה ניתן לקנפג אותה לבדיקות ברזולוציות מסך שונות. בתמונה כאן בריצת רזולוצייה של 1440P היא קיבלה 18920 נקודות, שזהו שקלול של כל הבדיקות השונות שהיא עושה.
בואו נראה דמו קצר וערוך של ריצת CATZILLA:
את CATZILLA הרצתי גם עם הראפטור לייק דור 13, וכפי שנוכל לראות בתמונה הבאה, התוצאות ממש קרובות. בתמונה (גם למעלה) נוכל לראות תיעוד לבדיקה שנקראת Physics Test שבודקת את ה-CPU, עם דור 14 היא קיבלה 1810 נקודות, ועם דור 13, כאן למטה היא קיבלה 1757 נקודות:
את הבדיקה הבאה ביצעתי עם התוכנה הפופולרית Geekbench 6 בגירסא חינמית שבודקת את ביצועי המעבד, וכן את ביצועי הכרטיס הגרפי. הנה התוצאות של בדיקת המעבד בריצה כפולה של סינגל ומולטי:
בתמונה הבאה כאן למטה של ריצת GEEKBENCH 6, עם 2862 נקודות בסינגל, ו- 16974 נקודות במולטי, ניתן לראות שביצועי דור 13 ממש קרובים זה לזה בהשוואה עם דור 14 ריפרש החדש:
את חברת UL Solutions לא צריך להציג. היא יצרנית של מגוון תוכנות בנצ'מארק מהידועות ביותר, בהן PCMARK10, 3DMARK וגם Procyon הצעירה יותר שתופסת מקום נכבד בפרוטפוליו הבדיקות, ונתחיל בה. את המחשב הנבדק והמעבדים בדקתי עם שני טעמים. בדיקת ביצועי מוצרי אופיס, וכן תוכנת עריכת הוידאו של אדובי, פרמייר פרו. יש לציין שחובה להתקין את התוכנות האלו על המחשב הנבדק כדי ש- Procyon תוכל לבצע את הבדיקות. בדיקת הבנצ'מארק הזו הפתיעה אותי במקצת מכיוון שעל פי הבדיקות והמחשב, דור 13 ראפטור לייק קיבל ניקוד גבוה יותר מחברו דור 14 ריפרש, כפי שניתן לראות בתמונה כאן למטה במסגרת כחולה, עם 7566 נקודות למוצרי אופיס, ו-6898 לתוכנת פרמייר פרו. דור 14 ריפרש מתועד כאן במסגרת אדומה עם 6089 נקודות למוצרי אופיס, ו- 6640 לתוכנת עריכת הוידאו פרמייר פרו של אדובי.
ממשיכים עם PCMARK10 מבית UL Solution. מתוך כמות מכובדת של בדיקות, בחרתי בבדיקה כאן למטה בתמונה, שממחישה הייטב את ההבדלים הדקים בין אותה קטגוריית מעבדים, במקרה כאן Core i7, בין דור 13 ראפטור לייק לבין דור 14 ראפטור לייק ריפרש שקיבל בבדיקה כמה נקודות פחות עם 11546 לעומת חברו דור 13 שקיבל 11834.
אחת מבדיקות הבנצ'מארק החביבות היא Performance Test 11.0. התוכנה בודקת את המעבד, את המערכת הגרפית, הזיכרון ועוד. היא מסוגלת לבדוק כל סקצייה בניפרד, או את הכל ביחד. כאן בתמונה נוכל לראות את בדיקת המעבד. הצד החזק שבה הוא הצגת מיקום המחשב מבחינה עולמית על פי מספר הנקודות שהיא נותנת לציוד הנבדק. בתמונה כאן עם 46025 מחשב זה עם המעבד דור 14 ריפרש ממוקם גבוה בהרבה מהממוצע העולמי שעומד על 16716 נקודות.
דור 13 ראפטור לייק, שאמור להיות בנקודות, חלש יותר מהריפרש, באמת מקבל על פי התוכנה הזו פחות נקודות, כפי שמוצג בתמונה כאן למטה עם 41409 נקודות בלבד. אבל עדין גבוה מהממוצע העולמי.
וכשמריצים את כל הבדיקות ביחד עם התוכנה הזו, מקבלים את התוצאות הבאות, משמאל עם 8530 נקודות דור 13 ראפטור לייק, ומימין עם 8621 נקודות דור 14 ראפטור לייק ריפרש, שמציג כ-100 נקודות ביצועים יותר מדור 13.
Corona בנצ'מארק, במקור מבוסס על Corona Renderer, פרוייקט שהתחיל בשנת 2009 בצ'כיה ע"י סטודנט שהחליט שרינדור (אין ממש תרגום למילה בעברית) ע"י ה- CPU הוא השקעה בטוחה. בשנת 2017 חברת Chaos Group רכשה את הגוף שעמד מאחורי כל הפרוייקט הזה ושינה את שמו בשנת 2022 ל- Chaos Corona, כשתוכנת הבנצ'מארק היא רק מוצר אחד מתוך כמה שהם למעשה תוספים גרפיים לתוכנות כמו 3D Max, בלנדר ועוד. כאמור, הקורונה הוא מכונת רינדור מבוססת CPU ולכן יכול לשמש בין היתר למטרות בנצ'מארק למעבד בלבד במצב של multi-thread, ומכאן כוחו. מעניין שבישראל, הרושם שלי הוא שהוא לא מוכר. האתר tomshardware כולל אותו ברשימת תוכנות בדיקת המעבדים המומלצת. בבדיקה כאן בגרפיקה למטה, נוכל לראות את ביצועי הקורונה והמעבדים בארבעה מחשבים שונים, כשבעמודה הימנית נוכל למצוא את מחשב העריכה שלי משנת 2017 עם המעבד i7-7700K שהיה טופ לאותה שנה.
לחברת Unigine שעוסקת בגרפיקה יש מספר, מנועי בנצ'מארק. בסדירה זו השתמשתי במנוע הוותיק Heaven שמציג גרפיקה מקסימה וביצועי הכרטיס הגרפי בצורת FPS ועוד נתונים. ניתן לראות בתמונה למטה שדור 14 קיבל 9710 נקודות, כשדור 13 מקבל בבדיקה שבוצעה בשלב יותר מאוחר 9606 נקודות, בפועל הבדלים ממש דקים בין שני דורות המעבדים.
ולסיום, בנצ'מארק שמככב במסמכים רשמיים של אינטל הוא CROSSMARK. מאחוריו עומד ארגון שלא למטרות רווח בשם Business Applications Performance Corporation (בקיצור – BAPCo) ששם לעצמו מטרה לספק כלים לבדיקות ביצועים של מחשבים אישיים המבוססים על אפליקציות ידועות ומערכות הפעלה סטנדרטיות. הבדיקה פה עם ניקוד של 2050 בדור 14, ו-1905 נקודות בדור 13 על אותה פלטפורמת בדיקה, ורק שינוי המעבד, מוכיחה שוב את ההבדלים הדקים בין שני דורות המעבדים, שחולקים למעשה את אותו שם מעולם הדינוזאורים – Raptor Lake.
סיכום
זמן לסיים ולסכם. בסקירה הקצרה הזו ניסיתי להראות את הקירבה בין שני דורות של מעבדי אינטל, שנושאים בפועל את אותו שם – RAPTOR LAKE בדורות 13 וכן דור 14 ריפרש. עם נסתמך על מה שסוקרים לפני מצאו, וכן מה שאני גיליתי על מחשב הבדיקה, הרי כולנו הגענו לאותן מסקנות, ששני בני הדודים דומים בשם וגם דומים בביצועים והקירבה הטכנית. המסקנה המתבקשת מזה היתה שלא כדאי כלכלית לשדרג מדור 13 לדור 14 ריפרש, אלא רק במיקרה של רכישת מחשב חדש, ישר ללכת על הדור המתקדם יותר, כשרכישה מן הסוג הזה תלויה גם בתקציב המשדרג.
תודה ליריב מהאתר plonter.co.il