עולם כרטיסי המסך , נשלט על ידי שתי יצרניות וותיקות ומנוסות , Nvidia עם כרטיסי ה-Geforce שלה ו-AMD עם כרטיסי ה-Radeon שלה , לפני כשנתיים אינטל חשפה כרטיס מסך משלה תחת השם ARC , וכך הצטרפה לצמד היצרניות הוותיקות כמתחרה ישירה שלהן , אינטל השיקה בזמנו את סדרת האלכימאי אשר מייצגות את האות A בשמות הדגמים. את ההשקה אינטל פתחו עם דגמי סדרה 3 הנחשבת לכרטיסי מסך ברמת כניסה לעולם ה-GPU בהמשך השיקו את דגמי סדרה 5 כפתרון לרמת הביניים ולבסוף את סדרה 7 ככרטיסי מסך ברמה הגבוהה , בה ניתן להריץ משחקי AAA עם FPS גבוה ולבצע עיבוד גרפי במקסימום יכולות. לסדרה 7 שני תתי דגמים ה-ARC A750 אותו אנו סוקרים ו-ARC A770 הבכיר בסדרה.
בתוך הקופסה נמצא :
– כרטיס מסך Intel Arc A750 Limited Edition
– ניירת
כרטיס המסך , הגיע אליי בגרסת ה-Limited Edition שלו , תחת המיתוג של Intel , ממש כמו גרסת ה-Founder Edition של חברת Nvidia. הכרטיס מגיע בתוך קופסת קרטון גדולה בצבע כחול עם הכיתוב Intel Arc A750 ושני ריבועים סגולים-ורודים בקצה הימני שלה. לא משהו מפואר ומזכיר מאוד את האריזות של מעבדי החברה.
בתוך הקופסה נגלה את הכרטיס שוכב על מצע ספוג שחור ולמעלה ספרון מחובר לתא העליון אף הוא מרופד בספוג שחור, המזמין אותנו לשחק עם הכיתוב Lets Play. הספוגים מספקים הגנה לכרטיס מפני חבלות כאשר הקופסה סגורה.
הכרטיס גדול וכבד ממש כמו הכרטיסים של היצרניות הוותיקות , מבחינת העיצוב אין פה משהו מרגש במיוחד , בקדמת הכרטיס זוג מאווררים , הממוקמים מעל צלעות הקירור , מסביב למעטפת פס מתכת מבריק , בחלק העליון חיבורי חשמל וכיתוב Intel ARC. בחלק התחתון חיבור Pcie ללוח אם. בגב הכרטיס לוח מתכת מפוספסת עם הכיתוב ARC A750 Limited Edition. בחלק הקדמי חיבורי תצוגה למסך.
כרטיס המסך כאמור הוא מסדרה 7 הבכירה יותר בסדרות ה-ARC , מצויידת בארכטיקטורת Xe HPG , לא מדובר בארכיטקטורת ה-Xe המגיעות במעבדי החברה אלא בארכיטקטורה שונה עם ביצועים גרפיים גבוהים. מכאן ראשי התיבות HPG (High Performance Graphics).
הכרטיס מיוצר בתהליך 6 ננו מטר ולא על ידי אינטל עצמה אלא במפעל השבבים TSMC , ככל הנראה להוזלת עלויות הייצור ועמידה בעומס הייצור שלה עצמה.
אינטל שינתה את השם של יחידות העיבוד מ- Xe LP Execution Units , ל- Xe Vector Engine , לא רק השם שונה באמצעות המהלך הזה מצד החברה אלא גם הוסיפו יחידות עיבוד לטובת ה-AI , אשר מורידות עומס מיחידות העיבוד המרכזיות ומאפשרות לספק כח עיבוד ייעודי למשימות בינה מלאכותית. יחידות אלה נקראות XMX ( Xe Matrix eXtensions ).
יחידת העיבוד המרכזית ה-Xe Core מצויידת ב-28 ליבות גרפיות , יחידות העיבוד ה-Xe Vector Engine ביחד עם יחידות העיבוד Xe XMX מצויידות בלא פחות מ-448 Tensor Cores , בנוסף אינטל שילבו בכרטיס המסך גם 28 ליבות של Ray Tracing האחראיות על עיבוד האור והצל והרינדור של יכולות התאורה בפרט.
ה-ARC A750 מתחרה ישיר של כרטיסי המסך של Nvidia ה-Geforce RTX 3060 וה-Geforce RTX 4060 , כאשר לכרטיס של אינטל זכרון 8GB GDDR6 העושה שימוש ב-256BIT Memory Bus המאפשר רוחב תעבורה במהירות 512GB לשניה 88 אחוז יותר מהיר מה-4060 של Nvidia. בנוסף ה-ARC A750 עושה שימוש מלא ביכולות ה-Pcie 4.0 במהירות של X16 כאשר הכרטיסים של Nvidia ה-3060 וה-4060 מנצלים רק חצי מהיכולות במהירות X8.
ה-ARC A750 , מתחרה ישיר גם של כרטיס המסך Radeon RX 6600 של AMD גם הכרטיס הזה מנצל רק חצי מהיכולת של ה-Pcie 4.0 במהירות X8.
על הנייר עושה רושם שאינטל פיתחה כרטיס מסך מפלצתי שמחסל בקלות את היריבות Nvidia ו-AMD , בפועל המציאות קצת שונה , רוב הסוקרים ברשת הראו שבחלק מהמקרים בעיקר אם מאפשרים לכרטיס לרוץ במהירות שעון של 2400MHz ומתפשרים על רזולוציה של 1080P ה-Arc עובר את ה-4060 ברוב המקרים עם בין 20 ל-40 אחוזים יותר פריימים. ברזולציות גבוהות יותר ה-4060 לוקח בהפרשים של 20-50 אחוזים את ה-ARC.
במקרה של כרטיס המסך של AMD ה-Radeon RX 6600 , מדווחים על הפרשים של 10-20 אחוז לטובת ה-ARC , ברזולוציה של 1080P והפרשים זניחים ברזולוציות גבוהות יותר.
הכרטיס עובד במהירות בסיסית של 2050MHz , על מנת לבצע את הבוסט לכרטיס ולהגיע למהירות 2400MHz יש לוודא שלוח האם תומך ב-Rebar ולאפשר אותו בלוח.
על מנת לבדוק את ביצועי הכרטיס , הרצתי שני משחקי AAA את Borderland 3 ואת Shadow Of The Tomb Raider ,
רכיבי המחשב באמצעותו הרצתי את הבדיקות :
לוח אם : ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4
מעבד : Intel Core i7-12700K
זיכרון : 64GB במהירות 3000MHz
דיסק : Samsung 980 Pro 2TB
כרטיס מסך : ARC A750
Borderland 3 התוצאות :
ברזולוציה 1080P בהגדרות Ultra – הכרטיס מריץ את המשחק ב-80FPS בממוצע.
ברזולוציה 1080P בהגדרות High – הכרטיס מריץ את המשחק ב-87FPS בממוצע.
ברזולוציה 1440P בהגדרות Ultra – הכרטיס מריץ את המשחק ב-56FPS בממוצע.
ברזולוציה 1440P בהגדרות High – הכרטיס מריץ את המשחק ב-65FPS בממוצע.
Shadow Of The Tomb Raider התוצאות :
ברזולוציה 1080P בהגדרות Ultra – הכרטיס מריץ את המשחק ב-98FPS בממוצע.
ברזולוציה 1080P בהגדרות High – הכרטיס מריץ את המשחק ב-107FPS בממוצע.
ברזולוציה 1440P בהגדרות Ultra – הכרטיס מריץ את המשחק ב-78FPS בממוצע.
ברזולוציה 1440P בהגדרות High – הכרטיס מריץ את המשחק ב-83FPS בממוצע.
על מנת להנות מהמקסימום שכרטיס ה-ARC יכול להציע , רצוי מאוד להוריד עדכונים שוטפים , המשפרים את ביצועי הכרטיס וגם מספקים תמיכה למשחקים עם התאמות מיוחדות לכרטיס הזה. העדכונים מיום חיבור הכרטיס למסך עד שניתקתי אותו כדי להחזיר אותו לאינטל זרמו בקצב מטורף , מה שמעיד על תחזוקה שוטפת של הכרטיס וכמה אינטל רוצה בהצלחתו.
לכרטיס 4 יציאות לחיבורי מסך – יציאת HDMI 2.1 ו-3 יציאות DP 2.0 , גם פה אינטל עוקפת את Nvidia ואת AMD , כאשר היא בוחרת לצייד את כרטיס המסך שלה עם היציאות העדכניות ביותר לעומת המתחרות.
צריכת החשמל על הנייר לפי אינטל עומדת על 225W TDP , זוהי צריכת החשמל המקסימלית שהכרטיס צורך , בזמן מנוחה שהכרטיס לא מבצע פעולות כלשהן , צריכת החשמל אמורה להיות נמוכה בהרבה. בפועל בבדיקת מאמץ שערכתי לכרטיס ה-ARC עם תוכנת OCCT , הכרטיס צרך 191W במקסימום , 189W בממוצע ו-40W במנוחה , מבחינת טמפרטורות ה-ARC לא עבר בשום אופן את ה-80 מעלות כאשר בממוצע הטמפרטורה עמדה על איזור ה-77 מעלות.
המאווררים התאמצו כדי לשמור על הכרטיס באזור ה-80 מעלות ועבדו במהירות של 2135 סל"ד במקסימום , כאשר רוב זמן הבדיקה הן נעו סביב אזור ה-2045 סל"ד. גם שהמאווררים עבדו על סל"ד גבוה , לא הצלחתי לשמוע אותן כשמארז המחשב סגור , עם מארז פתוח הן נשמעו אבל עדיין היו שקטות יחסית למאווררים אחרים במחשב. עושה רושם שאינטל , עשתה עבודה טובה עם צריכת החשמל והמאווררים השקטים שהצליחו לקרר יפה את הכרטיס במאמץ.
כרטיס המסך ARC A750 , יכול להתאים גם לגרפיקאים וגם ליוצרי תוכן בוידאו בייחוד לאלה שעובדים בתכנים הדורשים האצה של 10BIT , עם יכולות כאלה בהחלט ניתן להחליף כרטיסי מסך יקרים בהרבה ולקחת את ה-ARC כפתרון תקציבי ולהנות מיכולות של הכרטיסים הבכירים יותר.
אמנם יש ל-ARC יכולות Ray Tracing אבל חסר לו יכולות שיש למתחרה Nvidia דוגמת ה-DLSS שעוזר מאוד בהרצת משחקים וסחיטת יכולות ביצוע ושיפור ה-FPS במשחקים כבדים וליבות הקודה שלא קיימות בכרטיס הזה. אמנם יש ל-ARC ליבות XMX לפתרונות ה-AI אך השימושים שלהם מוגבלים שכן רוב תוכנות ה-AI דורשות ליבות קודה לעבודה לוקאלית על המחשב לביצוע חישובים מתמטיים כדי להשיג את התוצאות הרצויות מהבינה המלאכותית.
כדי לעבוד עם ה-ARC על המחשב נידרש להוריד דרייבר כמו בכל חומרה שמחברים למחשב שלנו , רק שכאן לא הצלחתי למצוא דרייבר דרך העדכונים של מערכת ההפעלה שלא זיהתה את הכרטיס כלל , גם כשהורדתי את הדרייבר מהאתר של אינטל , הכרטיס לא זוהה על ידי מערכת ההפעלה ורק אחרי שהורדתי את התוכנה Intel ARC Control , הדרייברים הנכונים ירדו למחשב והכרטיס זוהה בהצלחה.
בתוכנה ניתן להתעדכן בדרייברים עדכניים ויש לא מעט כאלה לעיתים תכופות , לצפות במידע על הכרטיס ולראות גרפים עם נתונים שונים , לבצע כיוונונים שונים למשחקים ועוד.
מספר בדיקות בנצ'מרק ל-ARC :
מחיר :
הכרטיס נמכר בישראל באיזור ה-1200 שקלים לפי אתרי סחר ברשת נכון לכתיבת שורות אלו.
השורה התחתונה :
כרטיס המסך Intel ARC A750 , הוא כרטיס הכניסה לעולמות הגייימניג במחיר שפוי במיוחד , מקביל ברמתו לכרטיסים המתחרים של Nvidia עם ה-4060 שלה ו-AMD עם ה-RX 6600 שלה.
אם לא חשוב לכם DLSS או ליבות קודה כרטיס המסך הזה יספק לכם משחקיות ב-1080P בהגדרות גבוהות עם FPS סביר מאוד , צריכת החשמל הנמוכה גם במאמץ גבוה וטמפרטורה של 80 מעלות במקס ו-40 מעלות ללא מאמץ גם יחסכו לכם כסף על חשמל.
התמורה ביחס לעלות שווה מאוד אם אתם מחפשים להכנס לעולם הגיימינג מבלי לקרוע את הכיס , בנוסף עורכי וידאו ויוצרי תוכן יימצאו את הכרטיס הזה כרכישה ראויה ככרטיס משני ואפילו ראשי עם יכולות עיבוד וידאו ב-10BIT.