סקירה : ThinkPad X1 Fold 16 – נייד מתקפל ומסקרן במיוחד

מדי כמה שנים, חברות המייצרות חומרה כמו מחשבים, טלפונים סלולריים ועוד, מוציאות לשוק מוצר ייחודי שעשוי לטלטל את השוק ולגרום לו לסוג של Disruption שישפיע על כל האקו סיסטם של העולם בו הוא נמצא. דוגמא לכך נוכל לראות עם חברת אפל והטלפון הנייד אייפון, דוגמא נוספת בקטנה נוכל לראות עם מחשב המיני NUC של חברת אינטל, שלאחרונה ויתרה עליו והעבירה אותו לאסוס. 

16 ThinkPad X1 Fold במצב סגור (צילום: דניאל מטלון)

לאחרונה השיקה לנובו את ה- 16 ThinkPad X1 Fold ואין ספק שזהו מוצר ייחודי שלא לומר "חיה" שלעיתים רחוקות נתקלים בשכמותה. בואו נתחיל בזה שהפולד הוא למעשה הייבריד בין מחשב נייד לבין טאבלט משוכלל וגדול. אם בשנים האחרונות חדרו לחיינו טלפוניים סלולריים שנקראים גם כן FOLD ובהם מסכים מיוחדים כפולים ומתקפלים, הרי גם פה אנחנו מקבלים מסך כפול שמתקפל לגודל 12X2 אינץ שנפתח לגודל 16 אינץ.

ואם לרגע התבלבלנו ונזכרנו שבשנת 2020 השיקה לנובו משהו דומה, עם אותו שם, אז צדקנו. גם אז קראו לזה Lenovo ThinkPad X1 Fold, רק שהוא היה קטן יותר וראשוני בעיצובו. בימים אלה אנחנו מקבלים את גרסתו השנייה הגדולה יותר. ואם נתקלנו בסקירה כלשהי של מחשב חדש זה כשהסוקר קורא לו GEN 2, הרי שמו הרשמי הוא Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Gen 1.

הפולד 16 במצב טאבלט פתוח חלקית (צילום: לנובו)

 בבוקר, בטיול היומי עם פאפי הכלבה המשפחתית בגינה ליד הבית, נתקלתי באיש עסקים עובד על מחשב. שאלתי אותו אם השמש שהפציעה לא מפריעה לו, והוא הסביר שהוא יושב בכיוון הנכון לעומת השמש. סיפרתי לו על סקירת הפולד החדש של לנובו בעל שלושת החלקים (ארבעה כולל עט) והוא בתגובה אמר שזה מזכיר לו פירוק של רובה צלפים. 

אז באמת הפולד החדש כולל שלושה חלקים ראשיים –  המחשב עצמו בצורת טאבלט מתקפל. מקלדת קטנה, וסטנד לחבר ולתמוך בכל המערכת הזו, וכן עט דיגיטלי.  

ולפני שננסה להבין איך עובד הפולד, בואו נראה וידאו קצר שמדגים את החלקים המרכזיים שבו:

טכני - מה בפנים

  • מעבד –  12th Gen Intel® Core™ i7 1260U with vPro
  • מערכת הפעלה –  Windows 11 Pro
  • כרטיס מסך – Intel® Iris® Xᵉ
  • מסך – 16.3″ 4:3  OLED HDR (2560 x 2024), 600 nits
  • 12″ כשהוא סגור
  • זיכרון פנימי – 32GB LPDDR5
  • אחסון SSD – 1TB PCIe Gen 4
  • משקל – מתחיל ב- 1.3 ק"ג
  • מידות – סגור : 176.2mm x 276.2mm x 17.4mm / 6.9″ x 10.87″ x 0.68″
  • מידות – פתוח: : 8.6mm x 276.2mm x 345.7mm / 0.34″ x 10.87″ x 13.61″
  • חיבורים –   Thunderbolt™ 4 (שני חיבורים)
  • USB-C 3.2 Gen 2 (10Gbps)
  • Optional: Nano SIM slot – מגירה לכרטיס סים סלולרי
  • תקשורת – WiFi 6E
Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Gen 1 in landscape mode

מחשב הפולד 16 החדש עם תג מחיר "נחמד" (על כך בסוף) הוא טאבלט גדול מימדים עם מקלדת קטנה ועט דיגיטלית. ומכיוון שהוא "חיה" די מוזרה, צריך להתרגל אליו – אם רכשנו אותו – רצוי מאוד לקרוא את ההסברים עליו במדריך למשתמש. בזמן ובמצב מקופל, ניתן להשתמש בו כמו בספר.

ניתן להניחו פתוח כמו טאבלט בגודל מסך OLED 16.3 אינץ. ניתן להעלות על צד אחד שלו את המקלדת הוירטוואלית (HAPTIC), או להצמיד לו את המקלדת האמיתית בחיבור BT הכוללת משטח מגע. וניתן גם לכתוב הערות או לצייר עם העט הדיגיטלי בדיוק של 4K. ובסיום, לקפל אותו לגודל 12 אינץ, ולאחסן בתיק. בשלב זה לנובו מבטיחים לנו עיצוב מחדש של חווית שימוש במחשב נייד. 

Lenovo X1 Fold 16 Gen 1 portrait mode

מתוך הניסיון הקצר שהיה לי איתו, האמת שהיו לי קשיים. לקח לי הרבה זמן לחבר את המקלדת לטאבלט. החיבור הזה לא היה אינטואיטיבי, אולי זה קשור איכשהו להיות המחשב הזה יחידה שמסתובבת אצל הסוקרים השונים, כך שעברו עליו הרבה ידיים. באריזה המקורית למחשב צורף דף הסברים שמסביר בקיצור נמרץ חיבורים ותפעול של הפולד. כשבראש הדף ניתן להבין שלחלק מן הדגמים הנמכרים, מצורפים כמה אביזרים כמו חיבור רשת RJ45 ל-USB-C, מרכזיית HUB לנסיעות, וכבל USB-C – USB-C.

דף הסברים מצורף לערכה

מצב נוסף שמאפשר הפולד הוא בתצורת נייד רגיל עם מקלדת וירטואלית וכן משטח מגע וירטואלי.  בתמונה למטה ניתן לראות שהמקלדת הוירטואלית מכסה חצי מחלקו התחתון של המסך, ושתפריט חלונות המרכזי פרוס על פני חלק מהמסך העליון וחלקו במסך התחתון.  

הפולד 16 במצב טאבלט פורטרייט חצוי עם מקלדת וירטואלית (צילום: דניאל מטלון)

במצב טאבלט ללא מקלדת, אם אנחנו רוצים להעלות מקלדת וירטואלית  וכן משטח מגע, ניתן לקבל אותם דרך שורת המשימות TASKBAR שבתחתית המסך, בה נמצא שני אייקונים, מסומנים בעיגול אדום בתמונה הבאה:

הפולד מאפשר מקלדת ומשטח מגע וירטואליים

בשלב זה אם נרצה להרכיב את המקלדת האמיתית ומשטח המגע הקטן שבה, פשוט נניח אותה על חלקו התחתון של המסך, והיא תצמד באופן מגנטי למסך. במצב זה, תפריט חלונות (זה שנתפתח בלחיצה על מקש חלונות במקלדת) יעלה למסך העליון ויוצב באופן מלא שם. בוידאו הקצר כאן למטה, נוכל לראות הדגמה של הנחת המקלדת המגנטית על הטאבלט, שימו לב שתפריט חלונות באמת "קופץ" למעלה, ושורת המשימות TASKBAR מופיעה בתחתית המסך.

מבחינת חיבורים חיצוניים למחשב, כאן חסכה לנובו, והקצתה לנו שני חיבורי Thunderbolt™ 4,  וכן חיבור USB-C אחד. בנוסף, בצידי הטאבלט נמצא גם כפתור ווליום, וכפתור הדלקה, את כל אלה נוכל לראות בתמונה הבאה:

מי שרגיל לחבר אביזרים שונים למחשב תוך כדי עבודה, עלול להתקל בבעיה עם מספר כזה מצומצם של חיבורים, ולהזדקק למרכזייה HUB לצורך הרחבת אופציית החיבורים. מקלדת המחשב בנויה היטב במסורת לנובו, וכוללת כפתור הדלקה זעיר בצידה הימני, וכן שקע הטענה USB-C. בגלל גודלה, היא די דחוסה אולם הכפתורים נעימים למגע וקל להקליד עליה. בנוסף היא כוללת אור אחורי להקלדות לילה, וכן משטח מגע – תואם עכבר מסוג HAPTIC.

כפי שמשתקף בתמונה למטה, המקלדת כוללת את הכפתור האדום המסורתי של לנובו שמתפקד כמו עכבר. את ההפעלה שלו מבצעים עם לחיצה קלה על מקש הרווח מצידו השמאלי על האייקון שנראה כמו שמש. לחיצה שם תדליק גם את האור האחורי במקלדת. המקלדת כוללת גם כפתור טביעת אצבע שממוקמת מצד ימין למטה בין כפתור Ctrl ו- PgUp.

מקלדת הפולד (צילום: דניאל מטלון)

מסך וסאונד

הפולד הוא למעשה טאבלט גדול ממדים מתקפל, שכולל מקלדת פונקציונאלית במיטב מסורת לנובו, עט סטיילוס עם 4K מצבי לחיצה ורגלית – STAND מגנטית לחיבור השניים. המסך בגודל 16.3 אינץ במצב פתוח, הוא מסך OLED עם HDR ברזולוצייה של 2560X2024 ויחס רוחב גובה 4:3.

למסך אמור להיות על פי הנתונים הטכניים הגנה מפני כתמים (באנגלית – antismudge), ובהירות של 400 ניטס ב-SDR, ו-600 ניטס ב-HDR. המסך משמש גם כמסך מגע וכולל DOLBY VISION. מבחינת כיול צבעים הוא עומד בתקני צבע DCI-P3 100%, 100% sRGB, 97% AdobeRGB, ודיוק צבע של 123Delta-E. במצב סגור או סגור למחצה, גודל המסך יורד ל-12 אינץ. בשפה מקצועית, מצב 12 אינץ נקרא גם באנגלית clamshell.

יש לציין שהטרנד החדש של מחשבי FOLD מתחיל לתפוס תאוצה, ליד טלפונים סלולריים כפולי מסך מתקפלים, רק שכל האביזרים האלה נושאים תגי מחיר כבדים ביותר. הפולד של לנובו הוא לא הראשון בפורמט כזה, דגם קודם עם שם דומה יצא כבר לפני מספר שנים, רק היה קטו יותר, ולעומת זאת HP השיקה כבר את דגם ה-17 אינץ בשם HP-Spectre 3-In-1 2.5K OLED עם מסך מגע מתקפל במחיר של 5000 $. 

מסך איכותי מקרין צבעים יפים (צילום: דניאל מטלון)

מסך ה-OLED בפולד נבחן גם בהרצת שני סרטים מודרניים, מצולמים באופן איכותי ביותר, הצבעים נראו עשירים ביותר, עם קונטראסט מלא ושחורים עמוקים. ועם כאלו נתונים, מחשב זה בהחלט יכול לשמש בקלות כל יוצר תוכן באשר הוא, כולל עריכת וידאו בסיסית, תיקוני צבע, ועריכת תמונות עם פוטושופ או לייטרום.

באשר לסאונד, מערכת האודיו במחשב כוללת שלושה רמקולים ומגבר 2W איכותי עם עוצמה טובה מאוד, כשבכל רגע נתון עובדים שני רמקולים מתוך השלושה. פתחי הרמקולים נמצאים משני צדי המחשב ונראים בפועל כמו פתחי איוורור. מערכת האודיו כוללת גם דולבי אטמוס, כשבזמן הרצת הסרט, ניתן היה להבחין בפיזור סאונד רחב ואיכותי. המחשב כולל 4 מיקרופונים, כשבכל מצב עובדים 2 מיקרופונים בו זמנית וכוללים Dolby Voice.

מצב טאבלט

מצב טאבלט הוא אחד האלמנטים החזקים בפולד. גילוי נאות, כמי שעוסק במחשבים משנות ה-80, טאבלטים, למרות היתרונות שבהם, לא היו כוס התה שלי. ולצורך הסקירה, פרקתי ממנו את המקלדת, ופרסתי אותו במלואו על 16.3 האינצים שלו. דבר ראשון ששמתי לב אליו היה הקושי להזיזו על השולחן בסלון, שזה בפועל שולחן פינתי לארוחות ערב.

מכיוון שגב הטאבלט על שני חלקיו עשוי מבד מחומר ממוחזר ומחוספס, קשה להזיזו. בשלב המעבר למצב טאבלט חשבתי שהמעבר יהיה חלק והמסך יעבור אוטומטית למצב LANDSCAPE, זה לא קרה. נאלצתי להיכנס להגדרות ולשנות אותן. שלב הבא היה לנסות את העט הדיגיטלי. התקנתי תוכנה גרפית חינמית בשם KRITA, וניסיתי לצייר משהו. בפועל, תוצאות הציור נפלו במקום אחר במסך.

בירור קצר העלה שיש לכייל את העט הדיגיטלי למסך. בשלב זה קראתי לבני הראל שיעזור לי עם הניסיון שלו כסטודנט לחשבונאות ועסקים עם ה-IPAD שלו, ולראות את הפונקציונאליות של הפולד כטאבלט לסטודנטים, והמסקנה שלו היתה חיובית מאוד בשימוש בעט הדיגיטלי שמקנה למשתמש תחושה אמיתית של עט או עיפרון ונייר. רק שבמקרה זה מחיקת הכתוב קלה הרבה יותר עם הפונקציות הגלומות בטאבלט. עם פריסת המחשב כטאבלט, מקבלים אייקון עט דיגיטלי משמאל לאייקון המקלדת שמפעיל תפריט קטן ובו אופצייה לשימוש בתוכנת OneNote ו- Whiteboard של מיקרוסופט, ועוד, כולל גלגל שיניים לקינפוג העט. 

סטודנט עושה שיעורי בית על טאבלט

בנצ'מארקס

כדי להבין עד כמה חזק  או פחות הפולד החדש של לנובו, הרצתי עליו מספר בדיקות מתבקשות. וננתחיל עם CPUZ החביבה:

 

CPUZ מפענחת את קרבי הפולד 16 (אנימציית GIF מתחלפת)

מרבית עבודת היומיום עם המחשב מתבצעת למעשה בתוך דפדפן, לדוגמא קריאת דוא"ל ב-GMAIL, קריאת חדשות ב-YNET וכו'. לכן פותחה שיטה לבדיקת ביצועי הדפדפן על המחשב. הנה תוצאות בדיקת WEBEXPRT4 על הפולד 16 עם דפדפן כרום של גוגל:

כשפותחים את WebXPRT4 עם דפדפן אדג' של מיקרוסופט, שמבוסס על אותו מנוע כרומיום, ומריצים, מקבלים 265 נקודות,  שזה בפועל מאוד קרוב לתוצאות גוגל. עם דפדפן FIREFOX של מוזילה לא היה מזל והתוכנה נתקעה. 

ניסיתי גם את דפדפן BRAVE שנתן תוצאה של 154 נקודות, גם הוא מבוסס כרום. 

בדיקה עם תוכנה פופולרית נוספת CINEBENCH גרסת R23, שבודקת בפועל ביצועי CPU ללא הכרטיס הגרפי נתנה את התוצאות בתמונה הבאה. ניתן להבין מן התוצאות, שהפולד 16 לא מקבל מיקום גבוה מבחינת ביצועי CPU. 

בדיקת הפולד 16 עם תוכנת CINEBENCH R23

סוללת הפולד 16, גם היא נבחנה בשבועיים שהמחשב שהה אצלי בסקירה. בבדיקה מדגמית, ניתקתי את המטען והפעלתי עליו סדרת בדיקות, עריכת תמונות וקצת גלישת אינטרנט בסיסית. הוא החזיק לא רע כ-3.5 שעות, עד שהודיע לי בהודעה על המסך שהסוללה עומדת להסתיים. מכייון שהמחשב שהוא סמפל עיתונאים, הגיע לשולחני ללא עברית על המקלדת, כך שלא יכולתי לכתוב את הסקירה עצמה עליו, והשימוש במקלדת הוירטואלית הוא נחמד רק לא לזמן רב.

בבדיקת סוללה סינטטית עם PCMARK10 הוא קיבל את התוצאות הבאות בתמונה למטה. כשאנחנו רואים שבמבחן "משרד מודרני" הוא מקבל 5 שעות עבודה, ובמבחן נגינת וידאו רצופה, הוא מקבל 8 שעות. לי אישית יש ספקות לגבי התזמונים האלה.

בדיקה נוספת התבצעה עם תוכנת GEEKBENCH גרסאות 6 וגם 5. יש לציין שסוקר ישראלי שבדק את הפולד עם GEEKBENCH 6 קיבל תוצאות טובות יותר. הוא קיבל 8034 נקודות במולטי, ו-2264 בסינגל.

בדיקת הפולד 16 עם GEEKBENCH גרסאות 5 ו-6

PCMARK10 של UL BENCHMARK בבדיקה כללית נתנה לנו את התוצאות של 4709 נקודות. בתמונה הבאה:

בדיקה עם PCMARK10

3DMARK בודקת ביצועים גרפיים של מחשבים ניידים ונייחים. הבדיקה Night Raid מריצה סימולצייה של משחק, ונועדה למחשבים כמו הפולד 16, שאין בהם כרטיסים גרפיים חזקים. בבדיקה פה הוא קיבל 9085 נקודות, והדגיש את הניקוד הנמוך של פחות מ-20 FPS, דבר המעיד שמחשב זה אינו מתאים לגיימרים או ליוצרי תוכן כבדים.

בדיקה עם NIGHT RAID

לבדיקת ביצועי ה-SSD השתמשתי בתוכנת AS SSD. שימו לב שסוקרים בעולם קבלו גרסאות אחרות מזו שמתוארת כאן בסקירה, ולכן יקשה על הקורא לקבל תמונה מלאה על ביצועי הפולד. לדוגמא בדגם שהגיע לשולחן הבדיקות שלי שולב התקן SSD של KIOXIA, שמותאם לשוק העסקי, והכונן הספציפי הזה נותן תוצאות בינוניות בבדיקות בנצ'מארק. הנה התוצאות:

בדיקת ביצועי התקן SSD

מסקנות

מעבר להיותו של הפולד "חיה" מוזרה כמו שקראתי לו בתחילת הסקירה, אחרי שבועיים קצרים (שלא ממש מספיקים לסקירה מעמיקה), הרושם העיקרי ממנו הוא שבתור מוצר ייחודי ודי ראשוני, הוא לא ממש "אפוי" – אם אפשר להשתמש בקלישאה המקומית הזו. ועל הצד היותר חיובי של סקירות מחשבים,  ניתן לומר שהכיוון של מוצרי FOLD כמו טלפונים סלולריים עם מסך מתקפל או מחשב/טאבלט שנפתח ונסגר עם מסך גמיש, הוא בהחלט נישה חדישה ומסקרנת בעולם המחשוב, ועשוייה לתפוס תאוצה.

עולם המחשבים והחומרה מחולק לסגמנטים שונים לפי פלחי שוק ומחירים. בבואנו למצב את הפולד, נשאלת השאלה למי הוא מיועד. אם בעולם המחשבים הניידים בהם משקל הוא פקטור חשוב וגודל מסך גם כן, מחשבי ה-14 אינץ הם גודל אידיאלי לעבודה יומיומית. הפולד במצב הפתוח שלו בחציו הוא 12 אינץ. אז מי יקנה את המחשב הזה? יש לשער שאנשי עסקים שטסים הרבה, ועם תג מחיר עצום, לא רבים יכולים להרשות לעצמם כזה מוצר יקר.

בגלל המורכבות שלו ובמשחק בין טאבלט פתוח לגמרי בגודל 16.3 אינץ או חצי פתוח, מסקרן אותי לראות נוסע בחברת תעופה נאבק איתו על מדף האוכל הזעיר במושב המטוס, בהינתן שאותו נוסע לא רכש כרטיס עסקים או פרימיום. אני בהחלט קצת התסבכתי עם התקן התמיכה הנפרד שלו, שלפעמים לא מחזיק מעמד וגורם לטאבלט במצב פתוח להחליק. לפחות סוקר אחד ביוטיוב שקיבל את הפולד בהשאלה לצורך הסקירה, דיווח על אותה בעיה.

נושא נוסף שנתקלתי בו היה ניסיון לראות סרט קולנוע חדש שיצא לאחרונה. בצפייה של כרבע שעה רצופה, וללא נגיעה בעכבר או במיקלדת, תמונת הסרט החלה לקפוץ לחצי מסך ללא שום סיבה הגיונית. בעייה דומה התגלתה עם הפעלת תוכנת בנצ'מארק כדוגמת PCMARK10 שהיה לה קשה להבין בזמן ריצה איך להתאפס על המסך החצוי כשהמיקלדת האמיתית מונחת עליו. 

הלנובו פולד 16 על המשקל

מה אהבתי

  • מסך OLED איכותי
  • מערכת אודיו חזקה ואיכותית
  • המחשב כולל מערכת Intel Evo, לעבודה מאובטחת בארגונים גדולים
  • טאבלט גדול , מתאים לעבודות גרפיות, נוח מאוד לעבודה, וגם לסטודנטים
  • מחשב קומפקטי בתצורה סגורה

מה פחות

  • רגלית המסך לפעמים גורמת למסך להחליק
  • אין מספיק פורטים בטאבלט
  • אין חיבור רשת RJ45 ולא היה מתאם
  •  חומרה לא מעודכנת למילה האחרונה, וביצועים לא מרשימים
  • לנובו לא צרפה תיק נשיאה לערכת המחשב
  • המחיר 

המחשב נמכר בכמה תצורות במחיר החל מ- 18,500 ש"ח, אצל מספר ספקים, בהם שניידראספירקום, י.סחר ועוד.

הפולד 16 בתמונת פרופיל במצב פורטרייט עם המקלדת המקורית (צילום: דניאל מטלון)

שתפו את הכתבה:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

כתבות נוספות

חדשות : האוזניות החדשות של Nothing ה-Ear וה-Ear(a) הושקו בישראל
חדשות : האוזניות החדשות של Nothing ה-Ear וה-Ear(a) הושקו בישראל
חדשות : Insta360 , משיקה את ה-X4 מצלמת אקסטרים 8K
חדשות : Insta360 , משיקה את ה-X4 מצלמת אקסטרים 8K
סקירה : Dell Latitude 9440 – נייד פרימיום 2 באחד
סקירה : Dell Latitude 9440 – נייד פרימיום 2 באחד
חדשות : Samsung ושנקר מציגות אופנה ו-AI באירוע Galaxy Fashion Tech Show
חדשות : Samsung ושנקר מציגות אופנה ו-AI באירוע Galaxy Fashion Tech Show
חדשות : HP משיקה את OMEN17 – נייד לגיימרים עם יכולות AI
חדשות : HP משיקה את OMEN17 – נייד לגיימרים עם יכולות AI
סקירה: מצלמת אבטחה ביתית Provision PTCam-04
סקירה: מצלמת אבטחה ביתית Provision PTCam-04
סקירה : אוזניות CMF Buds Pro – על איכות לא צריך לשלם הרבה
סקירה : אוזניות CMF Buds Pro – על איכות לא צריך לשלם הרבה
previous arrow
next arrow

שמרו על קשר

אנו עושים הכל על מנת לספק לכם תוכן איכותי אמין ומקורי במידה ומצאתם טעות או לכל נושא אחר אנא מלאו את הפרטים למטה ונחזור אליכם במהירות האפשרית.